Petua Cepat Kaya!!

uang

“HIdup mesti Budget!”

Begitulah slogan yang patut ada dalam kehidupan kita seharian. Walau sekaya mana pun kita, kita kenalah budget perbelanjaan kita. Kot nanti menyesal..duit hilang entah ke mana..tau-tau je dah habis. Rupa-rupanya banyak membazir tak tentu arah, beli barang yang tidaklah perlu sangat.

Setiap orang berbeza-beza cara merancang perbelanjaannya. Mungkin ada yang menggunakan buku nota khas untuk membuat perancangan. Dalam zaman siber ni, tidak kurang juga yang menggunakan perisian komputer seperti Excel dan sebagainya.

Persoalan utama yang bermain di fikiran kita semua mestilah berbunyi:

 

“Bagaimana hendak menguruskan budget?”

 

Jawapannya mungkin berbeza-beza bagi setiap orang. Mungkin ada yang telah ketemu jawapannya, kalau macam tu baguslah..Tapi bagi yang belum mampu menjawab persoalan tersebut, eloklah mendapatkan nasihat dari seseorang. Mungkin seorang rakan atau ahli keluarga terdekat dapat membantu, Bagi yang adventurous, boleh je tanya Encik Google kan? Nak lebih mantap lagi, kita serah pada yang pakar…pakar kewangan lah, jangan pakar kosmetik plak ye, tak pasal-pasal jadikan Mak Andam sebagai kerja part-time..hahaha..tapi OK jugak tu..boleh tambah pendapatan :P

 

O.K..Sekarang anda mungkin telah mendapat sedikit garis panduan daripada tunjukajar seseorang, tapi tiba-tiba muncul pula persoalan lain..

 

“How to record and keep track of my budget? I’m lost :((”

Sebenarnya, semua ini adalah subjektif. Terpulanglah kepada anda bagaimana hendak merekodkannya. Format dan susunan semuanya di tangan anda. Rasa lost jugak?? Anda memang bernasib baik kerana ada saja insan yang bermurah hati tolong buatkan format untuk anda. Mungkin banyak yang ada di alam siber tu, tapi yang ini memang ade kelas!!

Nama dia “My Budget Planner”

Kena install Excel baru boleh bukak mende alah nih..

Sneak preview below:

                        Easy to manage and edit :))

planner1 

                        Wow! Siap ada carta lagik tu!!

planner2

planner3planner4 Thanks to salimtm@gmail.com (aku pun tak kenal sapa) because sacrificing your time and energy for this wonderful planner :) Ada apa-apa masalah berkenaan planner ni, sila la emel Encik Salim tu.(ye ye je name dia Encik Salim :P)

Sapa-sapa yang berminat, boleh dapatkan di sini ya:

http://www.4shared.com/file/9BVtexpS/My_Budget_Planner.html

 

Akhir kata, berhemahlah ketika berbelanja. Semoga kita senantiasa diberkati Allah hendaknya. Wallahualam..

 

P/S: Kalau duit gaji anda tak cukup, apa anda buat? Pinjam kat Along kah?

6 loyar baik..:

yanie said...

haha...dulu rajin la nk record everything dlm buku kira2. i mean ni mmg buku budget tau! tapi lme2 jadi malas now dh berbulan xbuat. hehehe...tapi nk try la this excel. mne tau rajin ke :p

Matt said...

yanie, rekod dalam otak pon leh, no hal :)) suka excel tu sbb ade charts tu je hahah..

HaiDa HiDa said...

wahh hebat gak saudara matt ni.. ada planning budget.. bagus2.. bnda ni mmg pntng kan.. tpi saya mmg tak reti nk wat bnda2 ni.. kira semuanya dh plan dalam kepala otak.. hehee..

Ries Lee said...

bgus ware ni..
esuai utk org yg suka manage duit mcm aku ni..
hehe..

hans said...

hahahaha
semester lepas aku berjaya simpan RM600
sem nih tak tahu lagi

Matt said...

@cik hida, saudara matt tak hebat, software tu yg hebat hehe..

@ries lee, mmg kena start suka manage dari skrg, demi memburu impian hehe..

@hans, kalo sem lepas 600, sem ni biar 6000 haha :P

Reviewed by :

Photobucket
Related Posts with Thumbnails

I'm a translator!

About Me

My photo
a lonely 'cat' on a mystical adventure... wanna join me? add my YM: tidus_x81

Make urself comfortable, okay (^_^)


ShoutMix chat widget

My Mailbox..

Tetamu Aktif (^_^)

My Fanclub (^_^)

IPv4 Statistics

Blog-GempaQ